De fleste af os havner ind i mellem i situationer, hvor vi reagerer på en uhensigtsmæssig måde – enten overfor mennesker, vi holder af, eller over for os selv. Sker det ofte, giver det ubalance i vores liv og i vores relationer

Disse uhensigtsmæssigheder skyldes ofte mønstre, vi har tillagt os under opvæksten. Som barn er vi afhængige af vores omsorgsgivere for at overleve. Derfor har vi ubevidst tilpasset os for at få anerkendelse og kærlighed.

Når vi bliver voksne, vil de tillærte mønstre ofte være overflødige og uheldige, men de er nu så indlærte og ubevidste, at vi bliver ved med at handle på samme måde, selvom det volder os problemer. Fx kan det være, at vrede ikke blev accepteret i den familie, du er vokset op i. Når du viste din vrede, blev du derfor enten negligeret eller fik at vide, hvor slem du var.

Du lærte, at vrede var en forbudt følelse, og når du siden mærkede din vrede, gemte du den godt væk. Vrede er en af vores medfødte følelser, så når vi ikke kan mærke vrede, risikerer vi at komme til at finde os i for meget og gå over vores egen grænse for, hvad der er ret og rimeligt.

Andre problemer kan være lavt selvværd, som også opstår af følelsen af manglende anerkendelse under opvæksten.

At gå i terapi er som at være på en opdagelsesrejse eller som at lægge et puslespil, hvor brikkerne efterhånden falder på plads, og der begynder at tegne sig et billede af, hvem jeg i virkeligheden er.

Når du får hjælp til at opdage og ”skrælle” de tillærte, uhensigtsmæssige adfærdsmønstre af, finder du din egentlige identitet. Det er indimellem en hård proces, men også befriende og spændende. Du får mulighed for at finde din egen identitet og kerne.